Teron painokone001

PAINOKONEEN KIERROKSIA

Teroprint on perustettu vuonna 1981 ja tuotannollinen toiminta alkoi keväällä 1982.
Seuraavassa lyhyt historiakatsaus menneisiin vuosiin ja merkittävimpiin hetkiin.

1982

Toiminta alkaa Mikkelissä Jääkärinkadulla entisessä rukkastehtaan tiloissa. Remontti oli toiminnan alussa mittava, jotta tilat saatiin muutettua kirjapainotoimintaan sopiviksi. Alussa toiminnassa oli mukana ainoastaan yksi vieras työntekijä, joka oli alan monitoimihenkilö tehden kaikenlaisia tehtäviä reprosta sitomoon. Kalusto oli suhteellisen kevyttä ja painossa oli vain yksi kaksivärinen painokone. Ensimmäisen toimintavuoden mieleenpainuvin asia oli Teron vakava sairastuminen ja pitkän toipumisen aikana syntynyt taistelutahto yrittämiseen ja onnistumiseen.

vanha painosali v1982

1983

Toiminta oli lähtenyt mukavasti käyntiin. Vuoden aikana reproon palkattiin latoja/asemoija. Asiakkaita oli alusta lähtien Helsingin ja Kuopion välillä ja reviiri laajentui pikku hiljaa. Vuoden vaikein tapahtuma oli tulipalo reprossa. Kehityskoneen oikosulku aiheutti vakavan tulipalon, jossa muutamien minuuttien viivästys olisi saattanut tuhota koko painotalon. Nyt vauriot jäivät pieniksi. Kuitenkin asiakkaiden töitä tuhoutui savuvaurioissa paljon.

1984

Toiminta oli laajentunut parin vuoden aikana, joten oli aika terävöittää painon kalustoa. Painoon hankittiin yksivärinen Heidelberg GTO ja sille painaja-oppilas. Talossa oli nyt kolme vierasta ja kaksi perheenjäsentä.

1985

Vuosi 1985 oli Teroprintin alkuajan merkittävin vuosi. Silloin tehtiin päätös hankkia uusi kaksivärinen Heidelberg painokone, jolla päästiin kokonaan uuteen painoformaattiin (B2), ja laatua saatiin parannettua olennaisesti. Yrityksen tuottavuus parani ja tuotannon määrä saatiin kohoamaan. Jo silloin Teroprint painoi MikkelinMainoksen suunnitteleman Ravintola Kulkurin 6-värisen ruokalistan 80 linjan rasteritiheydellä. Korkea laatu tuli tavaramerkiksemme. Myös sitomoon investoitiin uusi taittokone.

Sormz tulossa 1985  Sormz 1985  Sormz asennus 1985

1986-1988

Näinä vuosina Teroprintissä vedettiin hiukan henkeä kehityspuolella, mutta muuten toiminta kehittyi. Reproon palkattiin päätoiminen latoja ja filmiasemoija.

1989

Suuri murros kirjapainotekniikassa alkoi. Aineiston digitalisoituminen alkoi Teroprintissä vuonna 1989, kun ostimme ensimmäisen AppleMacIntosh II Ci tietokoneen. Koneessa oli 8 MB RAM-muistia ja kovalevy oli 64 MB. Samalla ostimme ensimmäisen skannerin logo- ja mustavalkokuvia varten. Ensimmäinen filmitulostin oli Scantextin A3 tulostin. Tulostimella sai tulostettua erittäin korkealaatuista grafiikkaa, mutta yhden 4-värisen A4-sivun filmien tulostamiseen kuvineen meni kokonainen yö. Nykyään B2 painopellin tulostamiseen menee 2-3 minuuttia. Se siitä tehokkuudesta! Henkilöstöön tuli Maccien myötä myös yksi lisää... Ilpo.

1990

Maccitekniikan voimakasta opiskelua.

1991 - 1994

Talouden myllerrys alkoi. Se jätti jälkensä Teroprintiinkin. Valuuttaluottoja tuli maksettavaksi devalvaation myötä reilusti arvioitua enemmän. Kysynnän lasku pakotti tekemään yrityksessä lomautuksia. Yhdessä henkilökunnan kanssa mentiin hammasta purren eteenpäin. Lamasta huolimatta reprossa tehtiin ohjelmisto- ja Maccipuolella terävöitysinvestointeja. Myös toiminnan laatuun ja palveluun kiinnitettiin entistä enemmän huomiota.

1995

Graafisessa teollisuudessa lama ei ollut vielä täysin hellittänyt otettaan. Teroprintissä olimme kuitenkin siirtäneet katseemme tulevaisuuteen ja seuraava suuri harppaus oli edessä. Uusimme reproon koko tuotantokaluston. Merkittävimmät hankkeet olivat uusi filmitulostin, skanneri ja sublimaatio-värivedostin, joka oli käänteentekevä laite markkinoilla, koska muut vedostustekniikat olivat äärettömän kalliita. Tällä ensimmäisellä digitaalisella värivedostimella asiakkaat saivat luotettavia värivedoksia ja ennen kaikkea mahdolliset muutokset olivat edullisia tehdä. Kuvanvalmistus siirtyi pikkuhiljaa kokonaisuudessaan omiin käsiin. Filminvalmistuksessa pääsimme ensimmäisten joukossa valmiisiin painoarkkeihin. Presswise arkkiasemointiohjelmalla valmistettiin sivut kuntoon ja tulostettiin painovalmiit filmit. Käsiasemoinnin tarve romahti ja uudelleen koulutuksen tarve alalla alkoi kasvaa. Käsiasemoijia piti alkaa kouluttamaan Maccitaitajiksi. Teroprint sai Mikkelin kaupungin kanssa solmimansa painotalon lunastussopimuksen suoritettua loppuun aikataulussaan. Teroprint palkittiin Mikkelin kaupungin yrittäjäpalkinnolla sekä Mikkelin Seudun Yrittäjien Vuoden Yrittäjä-palkinnolla.

1996

Markkinoinnin kehittämistä. Perustimme Etelä-Suomeen myyntikonttorin palvelemaan jo olemassa olevia asiakkaitamme ja laajentaaksemme liiketoimintaamme. Jarmo astui palvelukseen ja lähti vetämään Helsingin toimintoja. Myyntikonttorin perustamista harkittiin pitkään, koska kokopäivätoimiseen myyjään panostaminen vaati yritykselle kokonaan uuden strategian luonnin. Vuoden lopulla painotalomme laajennussuunnitelmat olivat jo pitkällä ja painokoneneuvottelut loppusuoralla. Syksyllä 1996 tehtiin Teroprintin siihen astisen historian suurin päätös. Tilasimme Roland 304-merkkisen täysin automatisoidun 4-väripainokoneen ja samalla aloitimme painotalon laajennuksen. Jo ennen tätä päätöstä taloon oli rekrytoitu henkilökuntaa sekä reproon että painoon. Rakennustyöt aloitettiin jouluviikolla 1996.

Roland koulutus 1997

1997

Maaliskuussa 1997 painotalo oli sisäpuolelta muuttovalmis. Uusi painokone otettiin huhtikuussa tuotantokäyttöön ja muu kalusto siirrettiin sen jälkeen paikoilleen. Kaiken kaikkiaan projektin takia tuotantomme seisoi ainoastaan tunteja, koska koko ajan oli jokin painokone tuotantokunnossa. Kevään ja kesän aikana talo sai lopullisen muotonsa ja pihapiiri istutukset. Siisteys ja viihtyisyys oli talon ja pihapiirin suunnittelun lähtökohtana.

rakennusmiehet 1997

1998-1999

Nyt oli kasvun aika. Silti kasvumme oli maltillista ja muistimme koko ajan palvelun merkityksen. Hiljaisuudessa kokeilimme ja testasimme erilaisia kemikaaleja ympäristömerkkiä varten.

2000-2001

Vuonna 2000 siirryimme ensimmäisenä itäsuomalaisena painotalona CTP-tekniikkaan. Painossamme ei käytetty enää filmejä prosessissa vaan tulostimme painoaiheet suoraan painolevyille. Käytännössä uusimme jälleen koko repron kaluston skannereita ja vedostimia myöten. Lopullinen sykäys Pohjoismaiselle ympäristömerkille syntyi.

Vuonna 2000 Teroprint palkittiin Enson toimintakertomuskilpailussa. Suunnittelijana oli Kari Piippo ja asiakas Taiteen Keskustoimikunta. Vuoden 2000 aikana Teroprint kustansi Mikkelin kaupungin kuvateoksen yhteistoimin Mainostoimisto Aallon kanssa. Kuvateos oli laatuaan ensimmäinen Teroprintin kustantama kirja. Jarmo siirtyi Helsingistä Mikkeliin.

Laaduntarkkailu vuonna 2000

2002

Keväällä 2002 saimme ensimmäisenä itäsuomalaisena arkkipainona Pohjoismaisen Ympäristömerkin käyttöoikeuden. Tämä on ollut suuri haaveemme ja näytämme omalta osaltamme tietä kaikille yrityksille, yrittäjille ja julkiselle sektorille, että ympäristön puolesta kannattaa tehdä töitä ja nähdä vaivaa. Tästä työstä saavutettavan palkinnon - puhtaamman ja hyvin säilyneen ympäristön - saavat nautittavakseen myös tulevat sukupolvet.
Vuoden 2002 syksyllä Teroprintissä toteutettiin yrittäjäpolven vaihdos. Tero ja Kirsti myivät osuutensa yhtiöstä Ilpolle ja Jarmolle. Samassa yhteydessä yhtiö muutettiin osakeyhtiöksi.

2003

Vuoden 2003 syksyllä Teroprint Oy sai vuoden 2003 Maakunnallinen Vuoden Yrittäjä –palkinnon Etelä-Savon Yrittäjiltä. On todella hienoa, että pientäkin yritystä arvostetaan näin korkealle!

2004

Teroprint Oy laajentui. Ostimme Eiriprint Oy:n offsetliiketoiminnan Lahdessa. Samalla yrityksen palvelukseen siirtyi kolme henkilöä. Liiketoimintakaupan myötä taloomme siirtyi paljon uutta kalustoa mm. 4-värinen B3 kokoinen lähes uusi painokone ja taittokone. Kapasiteetti kasvoikin huimasti tämän investoinnin myötä.

Teroprint sali 2004

2005

Investointiohjelma sai jatkoa uuden pääpainokoneen investoinnin myötä. Uusi viisivärinen dispersiolakkakone asennettiin syksyllä 2005 ja siirryimme kerralla aivan uuteen aikakauteen. Koneen nopeus kasvoi merkittävästi ja myös lisävärin ja lakkauksen tuomat mahdollisuudet nostivat toiminnan aivan erilaisille alueille. Etelä-Savoon tuotiin nyt sellaista painotekniikkaa mitä ei alueella aikaisemmin ollut.

Uusi Roland 2005

2006-2010

Vanhojen investointien sulattelua ja velkojen maksua. Talouden taantuma iski meihinkin 2008 vuonna, mutta yritys on vahva ja kestää koviakin myllerryksiä. Työtä tehdään suhteellisen normaalisti, vaikkakin haasteita on vähintäänkin riittävästi. Kaikesta huolimatta asiakkaamme ovat ottaneet uudet tuotteet mainiosti vastaan ja vuosien varrella kertyy suuri määrä erittäin hienoja ja haastavia painotyöprojekteja. Lahden toimipiste ajettiin alas, koska työkanta Lahdessa hiipui liian alhaiseksi.

2011-2012

Uusien investointikohteiden tutkintaa ja kehittelyä. Investointihankereppuun on kertynyt melkoinen määrä erilaisia uusia suunnitelmia. On aika harpata seuraava iso askel eteenpäin.
Arvostamme suomalaista ja etelä-savolaista työtä. Hankimme käyttöömme Avainlipputunnuksen käyttöoikeuden osoittamaan, että tuotteemme on varmasti suomalaista ja etelä-savolaista laatutyötä.

2013

Uuden ison investointihankkeen suunnittelu käynnistyy. Hanke on mittakaavassaan suurin yrityksen historiassa. Rahoituskierros on vaikea, koska rahoittajat ovat erittäin varovaisia kaikenlaisten uusien hankkeiden edessä, mutta rahoituskuviot selviävät onnellisesti ja hanke starttaa. Onneksi olemme pitäneet oman yrityksen talouden hyvässä kunnossa. Muutoin hanke ei olisi ollut mahdollinen.
Projekti alkoi levytulostimen uusinnalla. Vanha, erinomaisesti palvellut levytulostin siirtyi levytulostimien taivaaseen ja uusi asennettiin 2014 alkuvuodesta. 2012-2013 vuoden aikana siirryimme myös käyttämään täysin kehitevapaita ympäristöystävällisiä painolevyjä.

2014

Kevättalvella 2014 saamme hallin laajennuksen suunnittelun käyntiin ja se etenee rivakasti siten että päämääränä on tuotannon aloittaminen niissä tiloissa syyskuun lopussa, jolloin uusi 8-värikone lakalla starttaa käyntiin. Rakentaminen alkoi heti roudan hävittyä ja uusi painokone saapui Mikkeliin toukokuussa. Kone piti varastoida erilliseen varastoon rakentamisen ajaksi. Kesä oli äärimmäisen tiukkaa puserrusta, kun tuotantoa piti pyörittää rakennustyömaan keskellä. Yrittäjät paiskivat koko vuoden käytännössä ilman lomaa ja pitkiä päiviä. Mutta vain yksi päivä oli sellainen, että tuotanto oli muutaman tunnin poikki. Projekti eteni maaliin aikataulussaan ja budjetissaan. Enää oli haasteena vanhan koneen myynti.

2014 Laajennus hahmollaan  2014 uusi sisaankaynti  2014 yovalaistus


Vanhasta koneesta oli kovasti kiinnostusta etenkin Venäjältä. Useampi ostajakandidaatti kävi koeajamassa konetta ja yhden asiakkaan kanssa oltiin jo erittäin lähellä sopimusta kunnes ruplan kurssi sukelsi. Ja asiakas vetäytyi. Eli palasimme jälleen lähtöruutuun ja kaikki lähti uusien kontaktien kanssa alusta. Puolasta löytyi kuitenkin hyvin nopeasti kiinnostunut asiakas ja kaupat syntyikin hyvin nopeasti. Itsenäisyyspäivän aikaan vanha kone lastattiin rekkoihin ja kone lähti kohti Puolaa. Tärkeimmät palaset projektissa olivat loksahdelleet kohdalleen. Nyt tarvitaan enää hurjasti töitä uudelle koneelle.

2015

Uuden opettelua ja täydennysinvestointeja. Inkjet-postitusjärjestelmän hankinta ja paperileikkurin ympärille apulaitteita helpottamaan isojen töiden leikkausta mm. tärypöytä. Uusi painokone on lunastanut paikkansa ja työt sujuvat erittäin jouhevasti ja painojälki on todella laadukasta. Myös halli ympäristöineen on lunastanut kaikki odotukset. Repussa on paljon uusia hankkeita tuleville vuosille.

Joutsenmerkin uusintaprojekti venyi uuden vuoden puolelle painokoneprojektin takia. Mutta saimme hankkeen vietyä läpi nopeasti ja uusittujen kriteerien mukainen lupamme on voimassa 2017 asti.

joutsenmerkki 80x80